Atletic

Altarul din Budókan din Tokyo. Locul în care s-a născut Judo

Este un loc sacru pentru noi, localnicii sunt de acord.

Multe lucruri s-au schimbat în ultimii 55 de ani. Erau zgârie-nori în jurul valorii, dar în ceea ce privește holul în sine, acesta este exact același lucru.

„Chiar dacă este mai în vârstă, totuși are un farmec pentru mine. Aproape că-mi face furori de gâscă. Este foarte importantă pentru mine și pentru toți judoștii ”, spune campionul olimpic ceh Lukáš Krpálek. Că internetul nu funcționează în hol? Nu este atât de faimos în interior. Linoleum vechi pe podea, pereți decojiți pe fundal, nu cele mai noi scaune.Când Campionatul Mondial se va termina duminică, ușile lui Budokan se vor închide. Aproape tot anul nu va exista eveniment sportiv, cultural sau de alt tip, acesta va fi reconstruit. În iulie 2020, totul trebuie să fie un sfat.

„Este o mare onoare pentru mine să lupt deloc în această sală. Pentru toți luptătorii de judo, șansa aici este de a câștiga medalia. Este o sală tipică de judo în care totul este la mijloc, există galerii rotunde, ceva frumos “, spune gigantul ceh.

Loci geniali locali nu sunt transferabili. și privește în jur. Respiră asupra ta cu acea nostalgie. Pentru noi, sala este ceva ca un muzeu “, spune judoka japoneză Hifumi Abe. Multă vreme, judo-ul a fost doar un sport pentru japonezi.În 1882 a fost inventat de un anume Jigoro Kano. În liceu nu s-au deranjat cu el. El a trebuit să îndure violența fizică a colegilor de clasă mai mari și mai puternici, până când nu o mai plăcea. El a început să exploreze diverse forme de arte marțiale, pe care apoi le-a reeditat în sine.

„Am crezut că judo-ul este cel mai eficient dintre toate artele marțiale”, a spus Kano. L-a dus la școlile japoneze, unde este încă obligatoriu, și treptat către lume. A apărut în 1964 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Trebuia să fie o vacanță pentru toți japonezii. Obțineți un bilet la Budokan și faceți parte dintre cei 15.000 aleși? Aproape imposibil.

Sarbatoarea lui Judo a avut pana la urma un gust amar. Olandezul Antonius Geesink a fost responsabil pentru toate. Mai întâi a devenit primul campion mondial non-japonez și apoi campionul olimpic.El a jefuit Budoan și a deschis lumea judo-ului.

În Utrecht au numit strada după el și au fost premiați de guvernul japonez în 1997 pentru realizările lor. Mulțumită lui, judo-ul nu a dispărut din programul jocului. A devenit un sport global și un lider în luptă.

Krpálek vrea acum să-l imite pe Geesinka. Și atât la campionatele mondiale, cât și într-un an sub cinci cercuri. „O să fac totul. Dacă aș reuși, aceasta ar putea umbri toate realizările pe care le-am făcut până acum “, este clar.

Misiunea lui Budókan începe.