Uncategorized

Sika Manu al lui Hull FC: „Îmi amintesc că am văzut acoperișurile rupte de clădiri”

Duminică, Manu ar trebui să joace un rol esențial în încercarea de a obține o primă victorie atunci când se deplasează la campioni, Wigan. Cu un an în urmă în acest weekend, totuși, el ajuta cu o misiune complet diferită.

„Nu mi-a venit să cred când am ajuns acolo și am văzut daunele”, spune Manu când i s-a cerut să-și amintească amintiri despre vizita sa în Tonga după devastarea ciclonului Gita, care a sfâșiat patria părinților săi în februarie trecut.

Manu era în Australia cu Hull în momentul ciclonului, care era considerat cel mai distructiv să lovească insula de când au început înregistrările.Viețile s-au pierdut, mii de case au fost distruse – și Manu nu avea nici o îndoială că s-a îndepărtat de îndatoririle sale de a juca pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie disperată. „Am decis imediat să rămân în continuare, să merg în Tonga și să-i las pe flăcăi să plece acasă”, spune el. , și cu dragostea pe care o am pentru Tonga, a trebuit doar să mă întorc acolo.

„A distrus case și școli; Îmi amintesc că am văzut acoperișurile smulse de pe clădirile importante și a fost o epavă completă ”. Facebook Twitter Pinterest Nuku’alofa, capitala Tonga, de ciclonul Gita – cel mai puternic ciclon înregistrat vreodată pe insulă.Fotografie: John Pulu / AFP / Getty Images

Nu a ezitat să ajute când a fost întrebat. „Am stat trei zile pentru a ajuta la salvare și la curățare și am făcut ceea ce trebuia să fac pentru națiunea mea”, spune el. „Footy a trebuit să se așeze pe spate.

„ Îmi amintesc că mă întrebam cum va rezolva totul. Dar, uitându-ne în urmă acum, totul merge pe calea cea bună și lucrurile par a fi pe drumul cel bun. A fost un moment oribil pentru insulă. ”

Manu s-a născut în Noua Zeelandă și a jucat de 14 ori pentru kiwi între 2008 și 2011, dar a trecut la națiunea insulară la timp pentru Cupa Mondială 2013. Liga de rugby este în creștere în Tonga și Manu a ajutat să joace un rol esențial în ascensiunea lor pentru a deveni una dintre cele mai bune națiuni din lume.Această progresie – Manu a căpătat Tonga în semifinale la ultima Cupă Mondială din 2017 – va fi recunoscută mai târziu în acest an, când se va confrunta cu Marea Britanie în cadrul turneului Lions în emisfera sudică. În prealabil, există lucruri neterminate în Anglia pentru Manu. Facebook Twitter Pinterest Sika Manu, văzută aici abordând Mitch Garbutt, de la Hull KR, la începutul acestei luni. Fotografie: Greig Cowie / BPI / Rex / Shutterstock

Câștigător al NRL cu Melbourne Storm în 2012, a câștigat Cupe Challenge consecutive cu Hull în 2016 și 2017, deci a mai rămas un trofeu major pentru 32- de un an să pretindă: un titlu de Superliga.El este primul care recunoaște că forma lui Hull în ultimele șase luni sugerează orice altceva decât o înclinare la Old Trafford – dar în ceea ce ar putea fi ultimul său sezon ca profesionist, cu siguranță nu există o lipsă de motivație pentru a corecta acest lucru. </P >

„Scopul a fost întotdeauna să vin aici și să câștigăm Superliga”, spune Manu. „Toată lumea crede că o poate face, dar credem că avem o echipă aici care o poate realiza în acest sezon. Vreau să pot spune că am câștigat unul pe ambele părți ale lumii – și, deși începutul nu a fost grozav în ceea ce privește rezultatele, trebuie să vă amintiți că mai este un drum lung de parcurs.O victorie la Wigan schimbă percepția tuturor asupra noastră. ”

Dar 2019, odată cu încheierea contractului său la sfârșitul sezonului, va fi ultima șansă a lui Manu de a câștiga singurul premiu care l-a eludat? „Sunt încă indecis”, spune el. „Depinde cum se simte corpul. Nu credeam că voi fi aici atât de mult, dar familiei le place foarte mult aici și mai am ceva de dat.

„Deși există presiune asupra noastră acum pentru a câștiga câteva jocuri, tu Vom vedea despre ce sunt Hull FC odată ce obținem primul și suntem în funcțiune. După care? Cine știe ce putem face. ”